Umiejętnie dobrane komponenty paszowe mogą sprawić, że produkcyjność zwierząt wzrośnie. Dobre żywienie prowadzi też do zapobiegania problemów zdrowotnych i różnorodnych schorzeń. Dodatki paszowe mogą także wspomóc procesy trawienne, a nawet zmniejszyć negatywny wpływ odchodów zwierzęcych na przyrodę. Przekonaj się, dlaczego warto postawić na opcje najwyższej jakości.
Komponenty paszowe – jakimi rozwiązaniami warto się zainteresować?
W profesjonalnych miejscach znajdziemy szeroki wybór różnorodnych dodatków paszowych. To, co łączy jakościowe rozwiązania, to to, że nie są one modyfikowane genetycznie. Jeśli więc chcemy dla swoich zwierząt jak najlepiej, postawmy właśnie na takie warianty. Szeroko stosowane komponenty paszowe to np.
- wysłodki;
- kukurydza paszowa;
- makuch sojowy;
- DDGS;
- śruta sojowa;
- susz z lucerny;
- makuch rzepakowy;
- młóto browarniane.
Co zyskujesz, wybierając komponenty paszowe wysokiej jakości?
Taki krok pozwala nam zmniejszyć ryzyko problemów zdrowotnych zwierząt. Opcje bez GMO mają korzystniejsze funkcje dla ich organizmu niż warianty modyfikowane genetycznie. Musimy pamiętać jednak o tym, że ważny jest nie tylko wybór paszy, ale też to, w jakich proporcjach podawana jest ona zwierzęciu. Należy też uwzględnić potrzeby konkretnego gatunku zwierzęcia. Przykładowo, hodując krowy mleczne, powinniśmy postawić na pasze treściwe i objętościowe.
Przed zakupem paszy, warto dowiedzieć się nieco więcej o danym wariancie. Rzetelne informacje to kolejny powód, dla którego dobrze jest zdecydować się na współpracę z fachowym przedsiębiorstwem. W takich miejscach jak Agrovet możemy liczyć na kompleksowy opis komponentu paszowego. W ten sposób dowiemy się, jakie dokładnie składniki odżywcze zawiera, jaki ma wpływ na metabolizm zwierzęcia, przyswajalność witamin, układ odpornościowy itp.
Dokładnie zapoznaj się z dawkowaniem
To, jak dawkować komponenty paszowe, zależy od wielu czynników. Pod uwagę trzeba wziąć oczywiście rodzaj zwierzęcia. Inaczej podejdziemy do żywienia bydła, inaczej do trzody chlewnej, a inaczej do drobiu. Należy uwzględnić także to, w jakiej fazie chowu jest zwierzę oraz czy ma być przeznaczone na mięso, czy do reprodukcji.